×

Pastinak

VařeníMath

Pastinak

Hunger&Data

Recept: Rogerovo chili a fazolový guláš

Recept: Rogerovo chili a fazolový guláš

2017, Jun 02     alyosha

Recept na toto chili jsem dostal před několika lety od mého bývalého kolegy Rogera. Proto jsem ho pojmenoval Rogerovo chili. A jelikož je hodně pálivé, vařím ho i ve variantě bez chilli papriček a říkám tomu fazolový guláš.

Suroviny

Na čtyři porce potřebujeme

  • půl kila hovězího (hovězí zadní nebo kližka)
  • jednu plechovku chili fazolí (používám Loco Poco chili fazole, které prodávají v oranžové konzervě v Tesku v uličce mezinárodní kuchyně, má asi 420g)
  • jednu plechovku rajčat (420g)
  • 30g kořenící směsi na chili con carne; kupuji ji u Sindibáda. Do fazolového guláše dávám menší množství, asi tak 10 gramů
  • jednu skleničku naložených zelených chilli papriček. Poslední dobou není k sehnání, tak kupuji alespoň červené papričky.
  • plechovku rajčatového protlaku (220g)
  • 0,5 l až 1 l hovězího vývaru (já používám vývar z jedné kostky)
  • jednu velkou cibuli
  • olej na smažení
  • pokud dělám fazolový guláš, tak místo papriček dávám od oka kukuřici z plechovky, aby v tom plavalo něco barevného

Postup

  1. připravíme hovězí vývar, nadrobno nakrájíme cibuli a maso nakrájíme na velké kostky
  2. na pánvi (a oleji) zprudka osmažíme hovězí kostky, aby se maso zatáhlo a nepouštělo šťávu. Pak tam přidáme cibuli a po chvíli i všechno chili koření
  3. obsah pávne přelijeme do papiňáku a dolejeme to hovězím vývarem (po rysku označující 1 litr).
  4. do hrnce přidáme většinu chili papriček. Několik papriček (například čtyři) je možné odložit stranou na později. Čím větší poměr papriček přidáme v pozdější fázi, tím víc pak jídlo pálí. Tento krok přeskočíme, pokud připravujeme fazolový guláš.
  5. vaříme v zavřeném papiňáku 50 minut. Prvních čtyřicet minut na mírném plameni, pak sporák vypneme a necháme to posledních 10 minut dojít.
  6. zatím co se maso vaří v papiňáku, nakrájíme rajčata, smícháme je s fazolemi, protlakem a zbylými papričkami. Pokud děláme fazolový guláš, přidáme místo papriček kukuřici
  7. po otevření papiňáku do něj nalijeme připravenou rajčatovo-zeleninovou směs a otevřené necháme vařit asi deset minut
  8. necháme trochu zchládnout. Fazolový guláš se může konzumovat hned, chili je lepší nechat odležet přes noc v ledničce.

Podáváme například s rýží nebo pečivem.

Odkazy