Recept: Rogerovo chili a fazolový guláš
Recept na toto chili jsem dostal před několika lety od mého bývalého kolegy Rogera. Proto jsem ho pojmenoval Rogerovo chili. A jelikož je hodně pálivé, vařím ho i ve variantě bez chilli papriček a říkám tomu fazolový guláš.
Suroviny
Na čtyři porce potřebujeme
- půl kila hovězího (hovězí zadní nebo kližka)
- jednu plechovku chili fazolí (používám Loco Poco chili fazole, které prodávají v oranžové konzervě v Tesku v uličce mezinárodní kuchyně, má asi 420g)
- jednu plechovku rajčat (420g)
- 30g kořenící směsi na chili con carne; kupuji ji u Sindibáda. Do fazolového guláše dávám menší množství, asi tak 10 gramů
- jednu skleničku naložených zelených chilli papriček. Poslední dobou není k sehnání, tak kupuji alespoň červené papričky.
- plechovku rajčatového protlaku (220g)
- 0,5 l až 1 l hovězího vývaru (já používám vývar z jedné kostky)
- jednu velkou cibuli
- olej na smažení
- pokud dělám fazolový guláš, tak místo papriček dávám od oka kukuřici z plechovky, aby v tom plavalo něco barevného
Postup
- připravíme hovězí vývar, nadrobno nakrájíme cibuli a maso nakrájíme na velké kostky
- na pánvi (a oleji) zprudka osmažíme hovězí kostky, aby se maso zatáhlo a nepouštělo šťávu. Pak tam přidáme cibuli a po chvíli i všechno chili koření
- obsah pávne přelijeme do papiňáku a dolejeme to hovězím vývarem (po rysku označující 1 litr).
- do hrnce přidáme většinu chili papriček. Několik papriček (například čtyři) je možné odložit stranou na později. Čím větší poměr papriček přidáme v pozdější fázi, tím víc pak jídlo pálí. Tento krok přeskočíme, pokud připravujeme fazolový guláš.
- vaříme v zavřeném papiňáku 50 minut. Prvních čtyřicet minut na mírném plameni, pak sporák vypneme a necháme to posledních 10 minut dojít.
- zatím co se maso vaří v papiňáku, nakrájíme rajčata, smícháme je s fazolemi, protlakem a zbylými papričkami. Pokud děláme fazolový guláš, přidáme místo papriček kukuřici
- po otevření papiňáku do něj nalijeme připravenou rajčatovo-zeleninovou směs a otevřené necháme vařit asi deset minut
- necháme trochu zchládnout. Fazolový guláš se může konzumovat hned, chili je lepší nechat odležet přes noc v ledničce.
Podáváme například s rýží nebo pečivem.