×

Pastinak

VařeníMath

Pastinak

Hunger&Data

Recept: Chleba bez hnětení

Recept: Chleba bez hnětení

2017, Sep 28     alyosha

Recept je velmi jednoduchý a nezabere moc času, jen je třeba počítat s větší péči v průběhu. Skvělá kůrka za to stojí.

Suroviny

  • 3 hrnky mouky (kombinuji žitnou, pšeničnou a špaldovou dle chuti)
  • 1,5 hrnku podmáslí (pokud nemáte, můžete nahradit vodou)
  • 2 lžičky soli
  • půl lžičky instantního droždí (dle velikosti hrnku, pro menší šálek spíše čtvrt lžičky)
  • 1 lžička chlebového koření (či jiné koření dle chuti)
  • hrst semínek - slunečnice, možno přidat len, sezam, dýňová semínka, sekaná sušená rajčata a olivy

Postup

  1. V míse smícháme suché ingredience a opatrně vmícháme podmáslí (či vodu), aby byla výsledná konzistence kompaktní, ale ne příliš rozmáčená. Celozrná mouka vsákne více vody než bílá.
  2. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teplém místě kynout 12-18 hodin.
  3. Poté přendáme těsto na pomoučený vál a několikrát je přeložíme a utvoříme kouli, kterou necháme ještě 2 hodiny kynout zabalenou do dobře pomoučené utěrky.
  4. Troubu nastavíme na 230°C a vložíme vyhřát i nádobu s poklicí (litinový hrnec do trouby nebo skleněná zapékací mísa s víkem). Rychle, ale opatrně, vložíme do nádoby nakynuté těsto a pečeme 30 minut zakryté.
  5. Nakonec sejmeme víko a pečeme ještě 10-25 minut, dokud chléb nezíská krásnou kůrčičku.