Recept: Chleba bez hnětení
Recept je velmi jednoduchý a nezabere moc času, jen je třeba počítat s větší péči v průběhu. Skvělá kůrka za to stojí.
Suroviny
- 3 hrnky mouky (kombinuji žitnou, pšeničnou a špaldovou dle chuti)
- 1,5 hrnku podmáslí (pokud nemáte, můžete nahradit vodou)
- 2 lžičky soli
- půl lžičky instantního droždí (dle velikosti hrnku, pro menší šálek spíše čtvrt lžičky)
- 1 lžička chlebového koření (či jiné koření dle chuti)
- hrst semínek - slunečnice, možno přidat len, sezam, dýňová semínka, sekaná sušená rajčata a olivy
Postup
- V míse smícháme suché ingredience a opatrně vmícháme podmáslí (či vodu), aby byla výsledná konzistence kompaktní, ale ne příliš rozmáčená. Celozrná mouka vsákne více vody než bílá.
- Mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teplém místě kynout 12-18 hodin.
- Poté přendáme těsto na pomoučený vál a několikrát je přeložíme a utvoříme kouli, kterou necháme ještě 2 hodiny kynout zabalenou do dobře pomoučené utěrky.
- Troubu nastavíme na 230°C a vložíme vyhřát i nádobu s poklicí (litinový hrnec do trouby nebo skleněná zapékací mísa s víkem). Rychle, ale opatrně, vložíme do nádoby nakynuté těsto a pečeme 30 minut zakryté.
- Nakonec sejmeme víko a pečeme ještě 10-25 minut, dokud chléb nezíská krásnou kůrčičku.