Recept: Vařený humr se salátem
Jak uvařit čerstvého humra?
Suroviny
Na dvě porce budeme potřebovat:
- jednoho živého humra (na fotce humr americký)
- zeleninu na salát dle chuti: okurku, rajčata, polníček, kadeřavý salát
- trochu parmazánu a citronové šťávy
- olivový olej
- máslo
- majonézu
- sůl
Postup
Humra zabijeme a uvaříme tak, jak radí Gordon Ramsay na tomto videu:
- Připravíme si velký hrnec s vodou tak, aby se do ní dal humr ponořit celý. Vodu osolíme, hrnec zakryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
- Když voda vaří, zabodneme ostrý nůž doprostřed hlavohrudi humra. Špičku nože zabodneme v místě, kde má humr příčnou rýhu (na fotce označeno čerchovanou modrou čárou). Poté hlavu nožem podélně rozřízneme (směrem k očím, jak to znázorňuje žlutá šipka na fotce) a humra vložíme do vroucí vody.
- Humra necháme vařit. Gordon vaří humra dvě minuty. Pokud Vám to přijde málo, můžete vařit o něco déle. Ovšem pozor, po asi deseti minutách ve vřící vodě už bude maso celkem tuhé.
- Uvařeného humra vytáhneme z hrnce a s pomocí nůžek a válečku vytáhneme maso ze skořápky. Užitečné tipy jsou k vidění ve výše odkazovaném videu.
- Nasekáme si zeleninu na salát. Ochutíme trochou olivového oleje a citronové štávy, posypeme hoblinami parmazánu a zamícháme.
- Pokud se nám maso humra nezdá dost teplé, můžeme ho krátce orestovat na másle.
Podáváme tak, že kousky humra položíme na salátové hnízdo s majonézou.